Научници од Холандија и Израел го поразија COVID-19 in vitro

Научници од Холандија и Израел дојдоа до поголемо откритие во потрага по лек за коронавирусот СОВИД-19 . Добиле антитела ин витро способни да го неутрализираат САРС-КоВ-2. Истражувачите потенцираат дека ова не е вакцина, туку е потенцијален лек за сериозно болни пациенти, и сè уште не се спроведени клинички испитувања кај животни или луѓе.

„Ова не е вакцина. Ова е лек за тешко болен човек . Ова не е пасивна вакцинација. Моноклонално антитело не може да трае премногу долго“, објаснува Галина Голтсман, шеф на одделот за инфекција во Клиничкиот центар Асаф Харофе.

Откако ќе се добие патент за научно откритие, специјалистите ќе преминат во следната фаза на тестирање и администрација на лекови. Неколку од најголемите клинички лаборатории во Израел влегоа во трката да создадат вакцина против коронавирус, а експертите велат дека е потребна активна вакцина за конечно да се победи пандемијата. Во оваа смисла, изумот на специјалистите од Институтот за биолошки истражувања помага само во решавање на проблемот, но не го затвора целосно.

Leave a Reply