Пиварите во Франција ќе истурат 10 милиони литри пиво поради пандемијата

Ограничувањата воведени како резултат на пандемијата на коронавирусот, откажувањето на јавните настани, затворањето на кафулињата и рестораните, довеле до состојба француските пивари да претрпат огромни загуби. Со други зборови, тие мора да истурат над десет милиони литри пиво на кое му е поминат рокот. Ова било изнесено од синдикатот Brasseurs de France  по онлајн состанокот, на која присуствувле претставници на 300 претпријатија. Ненадејното затворање на кафулињата, рестораните, прекинување на туризмот и откажување на сите јавни настани и саеми довело до уништување на десет милиони литри веќе произведено пиво и складирано главно во буриња.

Коронавирусот се појавил во Франција цел месец порано отколку што се сметаше претходно. Според раководителот на единицата за интензивна нега на клиниката во Париз, инфекцијата со коронавирус била откриена во земјата веднаш по католичкиот Божиќ, на крајот на декември минатата година. 

Замислете колку литри пиво треба да се уништи на светско ниво кога само Франција има 10 милиони литри за уништување.

Leave a Reply