Во Париз откриен коронавирус кој нема допирни точки со оној коронавирус од Вухан.

Во сите земји во светот примероци од коронавирусот САРС-КоВ-2 се собраат и декриптираат. Ова им помага на научниците да градат семејни врски помеѓу вирусите во различни делови од светот и да дознаат повеќе за историјата на ширење на новиот вид коронавирус.

Извршувајќи слична работа, истражувачите од Франција откриле дека видови на нов патоген коронавирус изолиран од примероци земени од жители на Париз не е „потомок“ на коронавирусот од Вухан. Односно, излегува дека во Франција болеста се ширила неколку недели пред избивањето на епидемијата во Кина. Кина почна да ги пријавува првите случаи на почетокот на декември 2019 година

Во Франција, повеќе случаи на нови инфекции започнаа да се бележат на крајот на јануари 2020 година. Новата студија покажа дека всушност, коронавирусот се појавил во земјата еден месец порано.

Научниците испитувале 14 примероци собрани од пациенти во две клиники во Париз. Сите тие биле на интензивна нега и покажале симптоми слични на симптомите на грип. Во еден случај, тековниот тест за коронавирус дал позитивен резултат. Тоа било кај 42-годишен жител на Франција, кој не бил во Кина, а бил хоспитализиран на 27 декември.

Веројатно подоцна ќе бидат откриени и други случаи како овој.

Па така, кон средината на јануари, со симптоми на тешко респираторно заболување и губење на мирис и вкус, бил хоспитализиран 57-годишен медицински асистент од Марсеј. Патем, градот Вухан во тоа време не бил дури ни во карантин, а на болеста сеуште не му било дадено името COVID-19.

Исто така играчите на еден од фудбалските клубови во Милано се вратиле на тренинг по Божиќните празници (на крајот на декември 2019 година). Нивниот тренер во неодамнешното интервју изјави дека од 25 фудбалери, 23 биле болни во тоа време. Сега е невозможно да се утврди со што точно се разболеле. Тестовите може да покажат дека имале COVID-19, но точно нема да се знае кога се случило тоа.

Сепак, да не се мешаат изолирани случаи на COVID-19 со појавата на „пандемијата“, предупредуваат експертите. Сите податоци укажуваат дека ширењето на коронавирусот започнало во градовите во Европа и Северна Америка кон средината на јануари или почетокот на февруари 2020 година.

ИЗВОР

Leave a Reply