Хидроксихлорокин, кој се користи за лекување на пациенти со „Ковид-19“, го зголемува ризикот од смрт кај пациентите.

 

Хидроксихлорокин, кој се користи во повеќе држави во светот за лекување на пациенти со „Ковид-19“, го зголемува ризикот од смрт кај пациентите.
Ова го објави „Асошиејтед Прес“, повикувајќи се на американски научници кои внимателно анализирале 368 медицински досиеја на пациенти со лабораториски потврден коронавирус. Студиите заклучиле дека кај починатите пациенти, 28% земале хидроксихлорокин, а другите 22% го земале лекот со азитромицин. Во исто време, смртноста кај пациенти третирани на традиционален начин без овој лек била околу 11%. Според научниците, хидроксихлорохинот може да им наштети на другите органи на пациентите, што довело до смрт. Сепак, Министерството за здравство на САД потенцира: сè уште нема доволно клинички докази за да се препорача или забрани употребата на хлорохин или хидроксихлорокин за третман на коронавирус. За Македонија немаме официјални известувања со каков лек се третираат заболените со коронавирус.

извор

Leave a Reply