Цената на нафтата за прв пат во историјата чини помалку од 40 долари за барел и продолжува да паѓа

Нафтата во САД достигна рекорд во цената. Во мај може да вреди помалку од 40 долари за барел. Ова е нај ниската цена во историјата. Рекордниот пад се должи на прелевањето на резервите на нафта во САД со рекордна ниска глобална побарувачка, според „ Блумберг“ .

Весникот исто така забележа дека во Алјаска цената на нафтата опадна. Според индексот „Dow Jones“, цената на WTI падна под 40 долари.

Сепак, на 20 април, WTI падна на историско ниво.

После рекордниот пад на цените на нафтата WTI, исто така, падна и Russian Urals oil. Од 20 часот на 20 април, цената за барел падна на минус два долари.

Што е познато за WTI?

West Texas Intermediate е марка на нафта, чија цена се користи како индикатор за светските цени на фосилите. Една од т.н. маркер сорти на масло. WTI се тргува на берзата во Њујорк. А ископани во Западен Тексас.

Leave a Reply