Респиратирни машини. Како функционираат како се поврзува пациент, колку чинат и колку имаме во Македонија?

 

Околу 5% од пациентите со коронавирус имаат потреба од вештачка вентилација на белите дробови. Земји низ целиот свет купуваат и произведуваат IVL (респираторни) машини. 

Како работат IVL уредите?

IVL уредите работат по принципот на вентилација со позитивен притисок. Уредите пумпаат кислороден воздух во белите дробови . Уредите имаат различни режими. Сето тоа зависи од состојбата на пациентот. За да се поврзе, пациентот е интубиран, односно се вметнува цевка во душникот преку носот или устата . IVL-единицата е поврзана со оваа цевка.

Во некои случаи, лекарот прави мал засек во долниот дел од вратот за да го отвори душникот и да ја вметне цевката. Таквите пациенти не можат да зборуваат, јадат или пијат. Тие се хранат вештачки преку цевка.

Што е IVL и кој се поврзува со единицата? 

Респираторот е медицински уред за вештачка вентилација. Се користи кога пациентот не е во состојба или е тешко да дише самостојно. Респираторни проблеми често се јавуваат кај лица со билатерална пневмонија. Повремено, шансите за живот на пациентот зависи од можноста да се приклучат на респиратор. Според една студија на СЗО, 5% од заразените со КОВИД-19 треба да се поврзат со респиратор. Во Италија, кога потребата за респиратор беше поголема од нивната достапност, лекарите решаваа кој да спаси.

Стапката на смртност кај пациенти со коронавирус за кои е потребен респиратор е 50-60%. Ова го објави Ројтерс, повикувајќи се на зборовите на Рахулдеб Саркар, британски медицински консултант за медицина на респираторна медицина.

Колку чини вентилаторот?

Една IVL единица чини десетици илјади долари. На пример, Италија нарача уреди за 17 илјади евра, според публикацијата „ Фајненшл тајмс“ . но сепак тука игра голема улога производителот, тендерот кој е прифатен а секако не се исклучува можност за корупција и не реални цени при набавките.

Колку респиратори има Македонија?

Министерот за здравство Венко Филипче кажа дека во државата има 120 респиратори, плус приватните болници кои на располагање ставија близу 70 интензивни легла со респираторни машини.

Leave a Reply