Кина очекува втор бран на пандемија на коронавирус во светот. Еве кога…

Кинеските лекари за заразни болести веруваат дека ова лето човештвото нема да може да ја надмине пандемијата на коронавирус. Поради тоа се очекува нов бран на ширење на „Ковид-19“ – до зима 2020 година.  Ова го изјави шефот на експертската група „Шангај“ за третман на пациенти со коронавирус Zhang Wenhong
, пренесува РИА Новости.  Според Wenhong, врвот на следниот бран на „Ковид-19“ ќе падне следната зима, но вториот бран на пандемијата ќе биде во помал обем. „Избувнувањата веќе започнаа да се појавуваат во земјите од Јужна Америка, Африка, Југоисточна Азија, затоа, според постојниот математички модел, кога ќе дојде зимата, сите ќе седат дома повторно, ќе се соберат во групи“, рече Wenhong. Според експертот, благодарение на искуството стекнато за време на тековната епидемија, особено во областа на дијагностиката, следниот бран нема да биде толку сериозен. Тешко е, рече тој, за земји со недоволно медицински ресурси – држави Африка и Јужна Америка. Според него, контролата врз епидемиолошката состојба во светот не зависи од Кина, САД или Европа, туку од тоа колку точно земјите кои се најмалку во можност да го контролираат она што се случува да се справат со епидемијата. Да потсетиме, Предходно Zhang Wenhong предвидуваше дека пандемијата на коронавирус ќе се прошири во  Европа. За целосно да го победиме Ковид-19, според него, може да потрае и до две години.

Извор: https://bbcnews.fun/archives/1410

Leave a Reply