Витамините Ц и Д усвоени како третман против коронавирусот?

На 24 март 2020 година, Њујорк пост објави дека пациентите со коронавирус кои биле во посериозен стадиум во најголемата болница во Њујорк, се лекуваат со големи дози на витамин Ц. Пулмолог и специјалист за нега, д-р Ендру Г. Вебер, тврди дека „пациентите со интензивна нега со коронавирус веднаш добивале 1.500 милиграми интравенски витамин Ц.“ Овие моќни антиоксиданти се даваат на пациентите три до четири пати на ден со исти количини. Овој третман во голема мерка се заснова на експерименти за третман што им беа дадени на луѓе кои биле заразени од коронавирусот во Шангај, Кина.

Пациентите на кои им биле дадени овие дози на витамин Ц имале многу подобро закрепнување од луѓето кои не го примиле третманот. Тоа им дава огромна помош на пациентите во борбата против болеста, сепак, фармацевтските производители не го комерцијализираат третманот затоа што, како што рече д-р Вебер, „не е нешто ново“.

Д-р Вебер додаде дека нивото на витамин Ц кај пациенти заразени со вирус опаѓа интензивно кога страдаат од сепса. Сепса е воспалителен одговор што може да се случи од тела кои реагираат на инфекции. Д-р Вебер додаде дека е логично „да се обиде и да се одржи ова ниво на витамин Ц“

Портпаролот на Нортвел потврди дека третманот со употреба на витамин Ц се користи широко за борба против вирусот во 23-болнички систем. Д-р Вебер додаде дека витамин Ц се користи заедно со антималарискиот лек хидроксихлорокин и антибиотик азитромицин. Овие лекови докажаа одличен третман на коронавирусот.

Д-р Роналд Ханингхајк е меѓународно признат експерт за витамин Ц. Тој тврди дека витаминот е генерално „многу недоволно искористен модалитет кај заразни болести“, тврдејќи дека витаминот треба да се користи како прва работа при лекување на инфекции.
Посочи дека причината зошто витамин Ц не се сметал за важен лек е тоа што експертите го гледаат тоа само како витамин. Витаминот Ц е многу моќен оксидирачки агенс кој може да ги уништи патогените микроорганизми кога се дава голема доза на него кај пациенти.

Покрај тоа, финансиските фактори исто така се сметаат за причините поради кои не се искористи. Витаминот Ц е премногу ефтин; на тој начин, конвенционалната медицина не е заинтересирана да најде решенија во кои тие не можат да добијат многу профит. Единствената причина зошто се администрира во моментов е тоа што не постојат скапи лекови кои можат да се борат против КOVID-19 од сега.

Д-р Ендру Саул, главен уредник на услугата за новости за ортомолекуларна медицина, во интервју спомнува дека бил во контакт со доктор од Јужна Кореја, кој на своите пациенти им давал инекции од 100 000 IU витамин Д. Дополнително, со тоа IU исто така, давале 24 грама витамин Ц. Луѓето се подобриле за неколку дена со користење на овој витамински третман.
Саул објаснува дека витаминот Ц во високи дози може да стане антивирусен лек што ќе ги уништи вирусите. Витаминот содржи антиинфламаторни својства кои помагаат да се спречи масивната каскада на цитокини што може да биде поврзана со сериозни симптоми на инфекција САРС-КоВ-2. 

Витаминот Ц дури и во мали дози го зајакнува имуниот систем што се бара од белите крвни клетки за да можат да си ја извршат работата. Белите крвни клетки носат многу витамин Ц околу нив и заради тоа, додавање на витамин Ц во организмот го зајакнува имунолошкиот систем.

Извори:

articles.mercola.com

www.organicconsumers.org

Leave a Reply