Нови цени на горивата во Македонија од полноќ

Со оваа Одлука се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во
просек за 2,67 %, во однос на малопродажните цени на нафтените деривати утврдени согласно
Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна
Македонија од 30.03.2020 година

малопродажните цени на нафтените деривати согласно
Методологијата за формирање на цените, се намалуваат во просек за 2,67%.
Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се намалуваат
за 0,50 денари/литар, во однос на малопродажните цени утврдени со Одлуката од 30.03.2020
година и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 48,00 ден/лит, додека
малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 50,00 ден/лит.
Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалува за 1,00 денари/литар, во однос
на малопродажната цена утврдена со Одлуката од 30.03.2020 година и со тоа малопродажната
цена на дизелот ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 45,00 ден/лит. Малопродажната цена на Екстра
лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), се намалува за 1,50 денари/литар, во однос на
малопродажната цена утврдена со Одлуката од 30.03.2020 година и со тоа малопродажната цена
на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), изнесува 33,50 ден/лит.
Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се намалува за 0,921 ден/кг во однос на цената
утврдена со Одлуката од 30.03.2020 година и со тоа малопродажната цена на мазутот М-1 НС
изнесува 17,970 ден/кг.

Leave a Reply