Мудра приказна за тоа што значи предавство на најдобриот пријател.

Предавство на пријател

Многу мудра приказна
 

Човек и куче

Еднаш еден човек одеше по долг, пуст пат, придружуван од своето куче. Одеа многу денови и беа многу исцрпени.  Патот беше навистина тежок: немаше место каде да се одмори, немаше сенка на дрвјата за одмор.

Но, тогаш тие во далечина видоа голема прекрасна палата, пред која имаше цела зелена градина. Приближувајќи се поблизу, Човекот забележал фонтани и потоци, и тој веднаш се затрчал за да се напие.

Чуварот на портата беше крајно љубезен, нудејќи му на човекот да влезе да одмори и преспие и дека ќе му даде многу вкусна храна и разни пијалоци.

„Само кучето ќе треба да го оставите зад портата“, рече чуварот. – Нашиот сопственик не сака кучиња.

„Не можам“, рече човекот, ја наведна главата и се врати на патот.

И човекот го продолжи патот, страдаше од глад и жед. Неговото куче едвај ги движеше нозете, исцрпени од долгиот пат.

Одеа и одеднаш, пред нив се појави стара дрвена ограда. Всушност, се покажа дека е мала, но многу убава куќа во која живееше прилично стара жена. Пристигнаа до куќата и на вратата се појави старицата. Отворајќи ја вратата, таа веднаш му подари на човекот чаша вода, како да ги чита неговите мисли.

„Дали би ме засолниле една вечер и дали би споделиле нешто за јадење со нас, добра жено?“ Прашал човекот.

„Можеби“, одговорила нејасно жената.

„Само, знаете, јас сум со кучето и не можам да го оставам, па ако е проблем за него, подобро кажете ми веднаш“.

„Влезете двајцата“, се насмевна старицата.

На вечерата, жената му кажала на човекот дека  всушност, ниту тој ниту кучето не го издржале долгиот пат и умреле по патот, а сега се во рајот.  Штом сте стигнале до куќата на старицата, конечно сте стигнале до вистинскиот Рај.

„Имаше голема раскошна палата во близина“, замислено рече човекот. „Значи, и тој е од светот на мртвите?“ На кого му припаѓа тој раскош?

„Тоа е палатата на сатаната“, рече тажно старица. – Тоа е влезот во пеколот. Но, тие секогаш поставуваат некој услов, како можете да поминете?  

– Тоа е едноставно. Тие не сакаа да го пуштат мојот најдобар пријател “, одговорил патникот, гледајќи со погледот кон кучето.

Leave a Reply