Успешно тестирана вакцина против коронавирус во Турција

Вакцината против коронавирус е тестирана на животни

Турција успешно ги тестира вакцините на животни за коронавирус. Ова го објави РБК-Украина во врска со изјавата на професорот на медицинскиот факултет на Универзитетот Хајеттепе Атеш Кара на Твитер. Според професорот, на животните им била дадена вакцината со употреба на микро-игли на фластер. По третманот, вакцината даде имунолошки одговор во форма на производство на антитела. „Сега е време да провериме дали таа може да ги заштити луѓето“, рече Кара.

Да потсетиме, претходно беше објавено дека научниците од Шпанија можат да развијат прототип на вакцината против коронавирус до крајот на април. Една од вакцините за КОВИД-19 се развива во Националниот центар за биотехнологија. РБК-Украина исто така напиша дека австралиските научници започнале со тестирање на две потенцијални вакцини за коронавирус. Вакцините што ги развија универзитетот Оксфорд и американската компанија Inovio Pharmaceuticals се одобрени за тестирање на животни. Покрај тоа, САД се очекува да примат вакцина против коронавирус пред пролетта 2021 година. Сега различни вакцини се во првата фаза на тестирање.


ИЗВОР

Leave a Reply