Научници развиваат тетоважа за дијабетичари што ги менува боите кога се менува нивото на шеќерот во крвта

Истражувачите дојдоа до уникатна идеја, создавајќи тетоважи кои ја менуваат бојата врз основа на нивото на шеќер во крвта на лицето што ги носи.

Овие тетоважи кои менуваат боја ја претвораат вашата кожа во „интерактивен монитор“ за да ве предупредат кога шеќерот во крвта е пренизок или висок. И во двата типа дијабетес тип 1 и тип 2, телото на пациентот се бори да го одржува природно нивото на шеќер во крвта или нивото на „глукоза“. И ако нивото на шекер не се регулира, лицето има висок ризик од сериозни компликации како што се слепило, оштетување на нервите, срцеви заболувања, замор и откажување на бубрезите. Значи, за борба против оваа состојба, пациентите треба редовно да го мерат нивото на шеќер во крвта и да инјектираат соодветна доза на хормонот инсулин.

Веројатно, еден од најчестите методи за проверка на нивото на шеќер во крвта е со земање примерок на крв од прст. За жал, овој метод е скап во однос на трошоците и времето.


Сепак, истражувачите развија ново мастило што менува боја, што одговара на нивото на шеќер во вашето тело. Овој проект е наречен Dermal Abyssа (D-Abyss) и е соработка помеѓу Институтот за технологија во Масачусетс Media Lab и Медицинскиот факултет Харвард.

Како функционираат овие тетоважи на дијабетис

Осетливо мастило на промени во интерстицијалната течност на телото – течноста што ги опкружува клетките на ткивата во организмот. Кога мастилото за тетоважа осетливо на гликозата, открие промена во нивото на шеќер во крвта, ја менува својата боја. Истражувачите ги препорачуваат овие мастила за тетоважи, за кои велат, моментално се во фаза „докажување на концептот“, кои може да понудат „подобри начини за набудување на телото“ во иднина. Истражувачите исто така развија и мастила за тетоважа со биосензирање кои го следат нивото на сол и pH на телото.

Проектот во моментов е во фаза на тестирање

Истражувачите користеле кожа од свињи за да ја тестираат ефикасноста на мастилото што менува боја. Ако шеќерот во крвта е низок, тој се менува од кафеаво во сино, и ако е високо, се менува од сино во кафеаво. Според Катија Вега, соработник на докторски студии во МИТ и член на тимот:

„Во моментов, за време на дневните активности и алиментарните навики, дијабетичарите треба да го следат нивото на гликоза со боцкање, 3 до 10 пати на ден“.

„Со Dermal Abyssа, ја замислуваме иднината каде болната постапка се заменува со тетоважа, со боја од розова до виолетова, врз основа на нивото на гликоза“.

„Така, корисникот може да ги следи промените во бојата и потребата од инсулин.“

Добивањето еднократна тетоважа може да заштеди време и пари, особено ако немате покритие за уреди за гликоза.

Се надеваме, овој проект наскоро ќе се претвори во производ.

Leave a Reply