„Супер-розова-месечина“ 7ми Април ќе биде најсветлата полна месечина во 2020 година

Оваа полна месечина ќе биде ноќта на 7-ми и се нарекува розова месечина не затоа што месечината ќе има розова боја, туку затоа што се случува за време кога започнуваат раните пролетни цутења. Секоја полна месечина во годината има свое име што потекнува од многу одамна.

Оваа полна месечина ќе биде и супермесечина, што значи дека ќе биде исклучително светла и всушност се очекува да биде најсветлата полна месечина што ќе ја видиме во 2020 година. Според „Yahoo News“, таа се смета за супермесечина заради тоа што ќе биде најблизу до нашата планета дента кога ќе се појави. 

 Оваа месечина треба да биде видлива веднаш по зајдисонцето, ноќта на 7 април и ќе може да ја видат сите во зависност од тоа како бидат временските услови ноќта. Неколку дена потоа ќе наликува на вистинска полна месечина поради тоа колку блиску ќе биде месечината. Ако живеете некаде под отворено небо, големи се шансите да имате прекрасен поглед на оваа прекрасна месечина.

Со други зборови, Месечината ја достигнува својата целосна фаза кога издолжувањето на месечината-сонцето е еднакво на 180 степени.

Овој април полната месечина ја прикажува најголемата и најблиската полна месечина во 2020 година. Тоа е затоа што, во 2020 година, овој април полната месечина е најблизу до земјата и се поклопува со лунарниот периге.

Доколку имате телескоп или соодветна опрема за фотографирање на овој зачудувачки настан може да биде добар начин да го искористите времето во текот на оваа пандемија со која се соочуваме.

Leave a Reply