Нова листа од 55 корисни веб страни што овозможија бесплатен пристап до нивните содржини

КУЛТУРА / БИБЛИОТЕКИ / ОБУКИ / КИНОТЕАТРИ

Англиски јазик:

1.  https://puzzle-english.com/teacher  отворен пристап до 1 мај

2.  https://readingeggs.co.uk/  отворен бесплатен пристап до 19 април.

3.  https://circusatos.itch.io/littlemousesencyclopedia  Mouse Encyclopedia Free

4. Бесплатно англиски јазик од Skyeng за сите студенти, вклучително и ученици, ученици од колеџ и студенти, а исто така обезбедува телефонска линија за наставници и наставници. Студентите ќе имаат пристап до 24 април, можно е да учат на страницата  https://edu.skyeng.ru/  Пристапот треба да го организираат наставниците.

5.  https://www.youtube.com/user/MagicboxEngЗ  одлични видеа за деца.

КИНОТЕАТАР:

6.  https://okko.tv/   2 недели бесплатно

7.  http://www.kinopoi.sk/0mqd  HD онлајн кино (производ Yandex) обезбедува бесплатна претплата на промо-кодот на POKAVSEDOMA до крајот на април за корисниците кои претходно не биле регистрирани на платформата.

8. Бесплатен пристап до сите серии и филмови на more.tv, регистрирајте и внесете го кодот SIDIMDOMA на вашата сметка:  https://its.more.tv/sidimdoma

КУЛТУРА:

9. Виртуелна тура на Ермитаж
https://bit.ly/33nCpQg

10. Емитување на балетот „Болшој“, 29 март, „Ромео и Jулиета“ од Прокофиев
https://www.bolshoi.ru/about/relays/

11. Архива на аудио предавања на државниот универзитет во Санкт Петербург  https://online.spbu.ru/audiolekcii/

12. Салата за предавања со директен говор отвора бесплатен пристап до архивите за видео предавања на својата веб-страница  pryamaya.ru

13. Театарот Александрински ќе прикаже бесплатни претстави на Интернет  http://alexandrinsky.ru

14. Театарот Марински спроведува преку Интернет-преноси на својата веб-страница  mariinsky.tv.

15. Metropolitan Opera ја објави бесплатната програма во живо во HD ,  Кармен,  Ла Травија, Јуџин Онегин
metopera.org

16. Музејот Лувр
https://www.louvre.fr/en/media-en-ligne

17. Виенска опера бесплатни емисии
www.staatsoperlive.com

18. Баварската опера, исто така, дава бесплатен пристап до претстави. https://www.staatsoper.de/en/news/online-schedule-until-19-april.html

19. До 15 април, бесплатна претплата на радио „Арзамас“
со користење на промо-кодот на KARANTIN
https://arzamas.academy/promo

20. Уметност и култура на Google Project
https://artsandculture.google.com/

21. Музејот во Амстердам Ван Гог со функција google street view:
https://bit.ly/2TRdiSQ

22. Галеријата Третјаков спроведува онлајн тури и предавања  https://www.tretyakovgallery.ru/

23. Музејот Кунстисторис Kunsthistorisches Museum, Виена
https://bit.ly/3d08Zfm

24. Дигиталните архиви на Уфизи
https://www.uffizi.it/en/pages/digital-archives

25. Државен руски музеј (Санкт Петербург)
https://bit.ly/2IOQDjq

26. Британскиот музеј, онлајн колекција на еден од најголемите, повеќе од 3,5 милиони експонати
https://www.britishmuseum.org

27. Национален музеј за природна историја во Вашингтон  https://naturalhistory.si.edu/visit/virtual-tour

28. Британски музеј, виртуелни тури на музејот и експонати на официјалниот YouTube канал
https://www.youtube.com/user/britishmuseum

29. Прадо, фотографии од повеќе од 11 илјади дела, пребарување од уметници (со азбучен индекс) и тематско пребарување
https://www.museodelprado.es

30. Ватикан музеј и Систинска капела
http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html

31. Metropolitan museum на уметноста, New York
https://www.metmuseum.org

32. Интернет колекција на NewYork museum за модерна уметност (ММА), околу 84 илјади дела
https://www.moma.org/

33. Онлајн колекција на музеј Гугенхајм
https://www.guggenheim.org/collection-online

34. Музеј на Салвадор Дали
https://bit.ly/33iHVmX

35. Видео галерија на НАСА, кратки видеа со висока резолуција  https://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html

36. Музејот Смитсонијан
https://www.si.edu/exhibitions/online

37. Национален музеј во Краков
https://bit.ly/3d29dT0

38. Музеј за ликовни уметности во Будимпешта
https://bit.ly/3d08L80

39. Музеи во Newујорк – виртуелни колекции и екскурзии, архиви на предавања и приказни на самите уметници
https://34travel.me/post/nyc-museums

ОБУКИ:

40. Фоксфорд отвори бесплатен пристап до платени курсеви на програмата за регистрација на училиште  https://help.foxford.ru/

41. KINDERUNI Слободен детски универзитет за Интернет
Ова е едукативен проект од Институтот Гете за деца на возраст од 8-12 години. https://www.goethe.de/ins/ru/ru/spr/eng/kin/kin/anl.html

42. Изведување на задачи од за деца од 3 до 9 години  https://reshi-pishi.ru/

43. Рускиот образовен портал GeekBrains отвори бесплатен пристап до онлајн курсеви во четири области: програмирање, маркетинг, дизајн и управување. Услугата можете да ја активирате до 31 март. https://geekbrains.typeform.com/to/trMVFh

44. Интернет-едукативен проект,  https://pgbooks.ru/archive/researcher/

45.  http://childrenscience.ru/  – Биологија, математика, хемија, целиот свет. Училишна програма со продлабочување и проширување

46.  https://alleng.org/  – учебници по сите предмети бесплатно.

47.  http://gramota.ru/  – Референтен и информативен портал, речници, библиотека и многу повеќе.

48. Кул лекции за акварел  https://www.youtube.com/channel/UCkwMHwMUToI3wizVyuBEZwQ/videos

БИБЛИОТЕКИ:

49. Проектот „Литератори: Библиотека“ на читателите и на слушателите им обезбеди на повеќе од 50 илјади електронски и аудио книги без плаќање до крајот на забраната за посета на библиотеки  https://www.litres.ru/o-kompanii/biblioteka/

50. Запознавање со книги од 19 век за деца на Интернет
https://ufdc.ufl.edu/baldwin/all/thumbs

51. До крајот на април, Алпина отвора пристап до 70 е-книги  https://www.alpinabook.ru/blog/stay-home/?fbclid=IwAR2MMRkUwQyAi4JtNuEGC2Nap7DCh8Og3Ba2xhbr4vssXTSbRQEakk47

52. ONLINE Универзитетска библиотека
https://vk.cc/4aRlOe

53. Уметнички портал
https://vk.cc/artVMc
Светска уметничка култура.

54. BiblioRossica
https://vk.cc/1wXnkc
Ова е модерна електронска библиотека наменета за истражувачи, наставници и студенти.

55. Библиотекар.Ру  електронска библиотека на не-фиктивна литература за руската и светската историја, уметноста, културата, применетите науки.

ИЗВОР

Leave a Reply