Најдобра мотивирачка фраза која се состои од само 3 збора

 

Американскиот претприемач и автор на книги, Гери Вајнерчук, сподели фраза која треба да си ја повторувате секое утро за да не заборавите на најважната работа во овој живот.

Најдобрите мотивирачка фраза се состои од само три зборови: “НЕ ТРАЕШ ВЕЧНО” . Не се обидувам да ве исплашам, туку само да ја кажам поентата. За да станеме среќни, имаме само еден живот. Нема да има друга можност. 

Има многу луѓе во светот кои се повеќе загрижени за среќата на оние околу нив, иако не би ги повредило да се грижат за сопствената. Дали знаете зошто сакам да ги израдувам другите луѓе и да ги мотивирам да успеат? Затоа што веќе сум среќен. Можеби ова звучи себично, но пред сè треба да се израдувате, а потоа да се справите со среќата на другите луѓе.

Ве замолувам искрено да се запрашате дали тоа што го правите сега ве прави поуспешни? Не само на работа, туку и само во секојдневниот живот. Среќна личност сфаќа дека е многу поважно не колку пари заработува, туку како го прави тоа.

Кога имав нешто повеќе од 20 години, поминав многу време опкружен со луѓе кои беа над 90 години. Без разлика каде и кога ги запознав – патувајќи или работејќи во винската индустрија – ги замолив да ми кажат за нивниот живот. Сите започнаа со зборовите „жално е што …“ Некои жалеа што не работеле понапорно. Други жалеа дека поминале малку време со најблиските. Други – дека не го правеле она што навистина го сакале, но ја почитувале волјата на нивните родители. Тие беа жал, жал, жал.

 

 

Ако за време на учењето од овие стари луѓе научив нешто, тогаш ова може да се изрази во една фраза:

За да преземете акција, нема подобро време од сега.

Ако сте нешто повеќе од 20 години, ова е време. Сега не е вистинското време да се обидете да станете попрактични со сите средства, да заработите многу пари и да добиете нешто што дефинитивно ќе привлече внимание, на пример, луксузен автомобил.

Разберете дека имате околу пет години активно да го градите животот што сакате да го имате. Патувајте со вашите пријатели, откријте го овој свет, соберете рок бенд каде ќе можете да ги покажете своите таленти, и ако уште осум луѓе живеат во вашиот стан, започнете интересно општество од нив. Бидејќи повеќето од нас немаат сериозни обврски, сега е време да го направиме нашиот живот онака како што сакате да го видите.

И, дури и ако сте над 40, над 50, над 60 или повеќе, сепак имате доволно време да станете среќна личност. Сè е можно ако навистина сакате. Можеби наместо да заминете во пензија, треба да се фокусирате на она што навистина го сакате.

Еден ден сите умираме. Без оглед на тоа колку години имате, треба да го искористите вашето време за да станете среќна личност. Сега имаме невиден број можности за нас кои ни овозможуваат да градиме таков живот како што би сакале да го имаме.

Морав да го напишам ова за да го изразам мојот став кон она што го набљудував во последните неколку години. Забележав дека луѓето честопати ги пропуштаат можностите. Тие мислат дека можат да ги искористат предностите од нив во секое време. Луѓето живеат како да имаат неограничено време. Но, сите знаеме дека тоа не е така.

Ако моите зборови принудат барем едно лице да го преиспита своето однесување, постави си го истото прашање или да не пропушти никаква можност, тоа значи дека ја напишав статијата со добра причина. Затоа што за сето ова имаме само еден живот.

Секое утро, фразата „Не траеш вечно“ треба да ве натера да излезете од кревет и да го правите она што сакате да го направите. Имате само еден живот, една можност. Ништо не го труе животот на една личност како жалење. Затоа, престанете да барате изговори за себе и започнете го патот кон среќата.

Извор

Leave a Reply