Кина забрани трговија и јадење на диви животни. Експертите сметаат дека коронавирусот се пренесува од живи животни на луѓето

Законодавниот дом на нацијата забранува продажба, купување и јадење диви животни со цел да се спречат понатамошни заболувања, кои се пренесуваат од животни на луѓе.

img

Овој вид коронавирус никогаш порано не се пренесувал на луѓето. До сега убил повеќе од 3000 луѓе во Кина, а експертите тврдат дека тој бил пренесен на луѓето од цибетка, свиња или панголин. Првпат се случило на пазарот на големо Huanan за морска храна во Вухан, Кина

Zhang Tiewei, законодавен портпарол, изјави:
„Постои зголемена загриженост кај луѓето поради потрошувачката на диви животни и скриените опасности што ги носи на јавното здравје, од појавата на новото коронавирусно заболување (СОВИД-19).“

Тој додаде дека одлуката е донесена во „критичен момент за превенција и контрола на епидемии“.

Кина забрани јадење, купување и продажба на диви животни
Пазарот на големо на Хуанан морска храна беше затворен на 1 јануари од страна на официјалните лица. Покрај тоа, властите забранија трговија со живи животни на сите пазари во градот.
Набргу потоа, кинеските власти забранија привремено продажба, купување и транспорт на диви животни во ресторани, пазари и места на Интернет. Фармите кои учествуваат во одгледување и транспортирање на животни од животински свет низ Кина беа затворени и ставени во карантин. Xinhua News објави дека сите фарми и пазари ќе бидат затворени сè додека не заврши епидемијата на коронавирус.

Експертите тврдат дека голем дел од трговијата со животински свет низ Кина веќе била нелегална. Проблемот започнува со регулирање на законот за заштита на животинскиот свет во Кина, кој само забранува лов и продажба на загрозени видови, но не ги штити сите животни. Оваа практика траеше како резултат на правните дупки и лошото спроведување заради онлајн набавка на егзотични диви животни и недоследности во имињата на видови….

ПОВЕЌЕ ТУКА

Leave a Reply