Новороденче е нај младиот регистриран заболен од Коронавирус

Новороденче се покажа позитивно на коронавирусот во Лондон, станувајќи најмладата жртва во светот.

Кај мајката на бебето, се развиле симптоми слични на пневмонија и била пренесена во болницата North Middlesex hospital во Лондон, каде била тестирана позитивно за вирусот.

Бебето исто така било позитивно тестирано „во рок од неколку минути“ од породувањето.

Лекарите се обидуваат да утврдат дали детето е заразено за време на раѓањето, или се заразило од вирусот додека било во матката.

Се разбира додека трае пандемијата, бебето останува во болницата, каде е родено, на лекување.

Официјални лица напоменуваат дека очекуваните мајки и новороденчиња се изложени на низок ризик од коронавирус и веројатно ќе трпат само благи симптоми.

Веста доаѓа откако бројот на зарази во Велика Британија порасна за повеќе од 200 за еден ден до околу 800 со вкупно 11 жртви.

Јавните настани како што е фудбалот во Англија се ставени во мирување, а сите масовни собири треба да се откажт.

Според експертите, околу 10.000 луѓе би можеле да го имаат вирусот во моментов во Велика Британија и тие сеуште да не го знаат тоа.

ПОВЕЌЕ ТУКА

Leave a Reply