Гел за раце или сапун и вода? Што е по ефикасно за да се спречи ширењето на микроорганизми?

Додека многумина од нас користат гелови за раце кога се надвор во движење, некои луѓе претпочитаат класичен метод на миење раце за одржување хигиена и заштита од бактерии и вируси. Прашањето што сите би ги интересирало е што е по ефикасно?

Според CDC, постојат неколку многу важни разлики меѓу двете. Геловите на база на алкохол убиваат многу бактерии, но тие не ги убиваат сите видови. Додека пак со самото миење на рацете не може да се измијат сите, но го намалувате бројот на сите видови микроби што можеби сте стапиле во контакт и со тоа да го направите тоа поефикасно во таа смисла. На пример, додека геловите за рацете не се ефикасни против Clostridium difficile, миењето на рацете со сапун и вода е.

И двете се многу важни методи кога станува збор за спречување на ширење на бактерии / микроби. Со оглед на кризата со која се соочуваме во моментот, треба многу да се има предвид. Треба да користите сапун и вода пред да подготвите храна, пред јадење, после употреба на бања и други работи, но можете да користите средства за дезинфекција во ситуации кога сапун и вода не се достапни.

Додека од CDC велат дека миењето на рацете е подобро отколку да се користи гел, што и се подразбира. Геловите можат да завршат работа но во одредени случаи, и доколку сте во можност да се измиете со сапун и вода подобро измијте се отколку да користите гел. Геловите за  рацете може да не бидат толку ефикасни во отстранувањето на штетните хемикалии и микро организми кога вашите раце се видливо валкани.

ПОВЕЌЕ

Leave a Reply