Со iOS 15 ќе можете да ги пронајдете изгубените AirPods

IOS 15, кој ќе биде објавен оваа есен, ќе има корисна функција за сопствениците на AirPods. Сега безжичните слушалки може да се поврзат со сметка на Apple ID, што ќе им овозможи да ја следат нивната локација преку апликацијата Find My. Таквата можност е откриена во кодот на бета верзијата на iOS 15, пишува 9to5Mac.

Како што е случајот со AirTag, прецизната геолокација на AirPods ќе се определи преку Bluetooth – врз основа на податоците пренесени од други i -уреди. Пребарувањето користи мрежа од стотици милиони iPhone телефони, iPad и Mac низ целиот свет, а пренесените информации се шифрирани.

Локацијата на слушалките ќе се прикаже на картата дури и ако не се поврзани со iPhone или iPad. Новата функција ќе може да работи и со моделот AirPods Pro и со големите слушалки AirPods Max .

AirPods ќе продолжи да ја споделува својата локација со Find My дури и ако некој ги поврзе со друг уред. Во исто време, важно е и покрај тоа што се поврзани со Apple ID, тие нема да имаат заклучување за активирање, како и другите гаџети на iOS. Ова значи дека поставките на слушалките, за разлика од паметните телефони и таблети, може да се ресетираат и да се поврзат со друга сметка на AirPods.

Ќе се прошират и можностите на самиот „Локатор“ во iOS 15 . Исто така, ажурирањето ќе ви овозможи да пронајдете украден iPhone дури и ако е исклучен или ресетиран на фабрички нагодувања.

Објавувањето на iOS 15 и iPadOS 15 за таблети се очекува во септември и октомври. Новиот оперативен систем може да се инсталира на сите
iPhone, iPad и iPod touch компатибилни со iOS 14, па дури и iOS 13 (вклучувајќи iPhone 6s, iPhone SE прва генерација, iPod touch 7, како и iPad mini 4, iPad Air 2 и iPad 5 генерација и постара).

Меѓу другото, iOS 15 ќе донесе целосно редизајниран систем за известување и режим „Фокус“, автоматско замаглување на позадината во видео разговорите во FaceTime, мапа во апликацијата Weather и поддршка за екстензии во прелистувачот Safari.

Leave a Reply