Филмските критичари го прогласија најдобриот филм во 2020 година

Националното здружение на филмски критичари на САД ја прогласи драмата Nomadland  на Chloe Zhao за најдобар филм за 2020 година, објави асоцијацијата на Твитер. 

Здружението е основано во 1966 година од Joe Morgenstern, со седиште е во Њујорк и се состои од повеќе од 60 најдобри филмски критичари од различни американски весници и списанија, вклучувајќи ги The New Yorker, The Los Angeles Times, The New York Times, The Wall Street Journal, The Christian Science Monitor и NPR .

Nomadland во изборот на NSFC ја доби наградата за најдобра режија, потпишана од Chloe Zhao и за најдобра главна актерка, што ја доби Frances McDormand. 

 

Наградата за најдобар актер според мислењето на Здружението ја доби Британецот Delroyu Lindu, кој игра виетнамски ветеран во воената драма Spike Lee, Da 5 Bloods. 

 

Бугарската актерка Maria Bakalova ја доби наградата за најдобра споредна улога во продолжението на Borat, а наградата за најдобра споредна улога во машка конкуренција му припадна на 73-годишниот американски актер Paul Raci за улогата во драмата Sound of Metal.

 

Документарниот филм Collective на Alexander Nanau за страшниот пожар што избувна во 2015 година во ноќен клуб во Букурешт, во кој загинаа десетици луѓе, беше прогласен за најдобар странски филм за 2020 година од Националното здружение на филмски критичари.

 

Leave a Reply