ЗА ЕДНА НЕДЕЛА ПОДИГНАТИ 266 НЕПРОПИСНО ПАРКИРАНИ ВОЗИЛА ОД ЈАВНИТЕ ПОВРШИНИ


Во текот на изминатата недела (29.10 – 04.11.2020 година) со специјалните возила пајак се отстранети вкупно 266 возила од јавните површини. Од вкупниот број непрописно паркирани и подигнати возила, 41 се отстранети од зонските паркиралишта, а другите 225 возила по налог на сообраќајната полиција по основ на сторени прекршоци: паркирање на коловоз, велосипедска патека, пешачки премин, тротоар, зелена површина, спротивно на сообраќајните знаци, како и по повик од трето лице.

 

Контролорите на зонските паркиралишта во истиот период санкционирале вкупно 376 возилa, поради нерегулирано паркирање, односно за неплатена паркинг-услуга. Од нив, 41 возилo се отстранети со пајак службата, поради пречекорување на дозволеното време на задржување на паркиралиштето.

 

Градот Скопје и јавното претпријатие „Градски паркинг“ апелираат до граѓаните да го чуваат зеленилото и другите јавни површини, а своите возила да ги паркираат исклучиво на означените паркиралишта. Апелираме сите корисници на услугите за паркирање, навреме да го регулираат плаќањето за паркинг-услугата, за да не бидат санкционирани и да не им биде поставен блокатор на тркалото. Плаќањето за паркинг-услугата може да се изврши преку СМС порака или со греб картичка.


 

Leave a Reply