Витамин кој е клучен за имунолошкиот систем, особено за време на Ковид-19


Словенечкиот институт за исхрана објави дека витаминот Д во текот на есенските и зимските месеци е многу важен за функционирањето на имуниот систем на човекот среде пандемијата на коронавирусите.


Доволни количини добиваме кога сме изложени на сонце, но во текот есента и зимата, потребно е витаминот Д да се внесува со соодветна исхрана, изјави Игор Правст од Институтот за исхрана, објави агенцијата СТА.

 

Препораките на фармацевтската компанија Фајфер наведуваат дека за време на пандемија, потребно е да се земаат помеѓу 20 и 50 микрограми витамин Д дневно, со цел да се зајакне организмот во борбата против белодробните инфекции и другите симптоми на Ковид-19.


Во случај некое лице да се зарази од Ковид-19, дозата треба да се зголеми во првите денови, а потоа да се намали на 50 микрограми на ден.


 

Leave a Reply