На Балканот му се закануваат поплави?


Претстојната зима ќе биде доста поразлична од минатата година, а судејќи според сезонската прогноза на метеоролошката служба „AccuWeather“, Европа ја очекува помалку снег, но повеќе невреме. Западен Балкан, според метеоролозите, е изложен на зголемен ризик од поплави.

На преминот од есен кон зима, се предвидува невремето да се придвижи кон југот на Европа.
Метеорологот Алан Реперт наведува дека во споредба со претходните години, во Шпанија, Португалија и југот на Франција, ќе има многу повеќе невреме.

Меѓу градовите што можат да бидат погодени од силно невреме се: Лисабон, Мадрид, Барселона, Ница, Рим, Атина и Букурешт.

Метеоролозите забележуваат дека дождливото време може да се придвижи кон Балканот, што би резултирало со зголемен ризик од поплави, особено во Западен Балкан и Северна Италија.

Снег треба да се очекува во декември, но во јануари и февруари имаме помалку шанси за врнежи од снег.

 

Извор: sputniknews.com

Leave a Reply