Зелените региони станаа портокалови, портокаловите минаа во црвени: Европа „гори“


Изработена е нова мапа за епидемиолошката состојба во Европа која секоја недела ја подготвува Европскиот центар за контрола и превенција на болести. Сè е црвено.

Ажурирана секој четврток, мапата има два главни критериуми за класификација на земјите: процентот на нови случаи на 100.000 жители во изминатите 14 дена и процентот на позитивни тестови, во зависност од тоа дали се повисоки или пониски од четири проценти.
Во новата верзија објавена вчера, само една земја е претежно зелена, а тоа е Норвешка, но без регионот Осло, кој е во портокаловата зона, пренесува порталот Индекс.


 

Leave a Reply