Што ќе се случи ако истовремено добиете грип и коронавирус


Неодамна стана познато дека различни вируси можат да заразат едно лице одеднаш, односно вирусни инфекции да се „спојат“ едни на други. Ова лошо влијае и дополнително се комплицира нејзиниот тек.

Според научниците, оваа есен постои голема веројатност дека инциденцата на САРС и грип ќе се совпадне во исто време со новиот бран на COVID-19.

Коронавирус и ко-инфекција

Заеднички коронавируси

Честопати, епидемиите на САРС предизвикани од сезонски коронавируси се совпаѓаат со епидемии на грип. Инциденцата се јавува за време на студената сезона, кога обичните коронавируси инфицираат луѓе истовремено со други респираторни вируси. Научниците се загрижени дека ова однесување може да биде карактеристично за новиот коронавирус САРС-CoV-2, предизвикувачкиот агенс на КОВИД-19.

САРС и МЕРС

Истражувачите истражувале ко-инфекција со коронавируси и други патогени микроорганизми за време на претходните епидемии предизвикани од „блиски роднини“ на САРС-CoV-2. Во Хонг Конг, при избувнување на акутен респираторен синдром (САРС), научниците откриле двојна инфекција: коронавирусот бил дополнет со метапневмовивирус. Кога имаше епидемија на блискоисточен респираторен синдром предизвикан од коронавирусот МЕРС-CoV, беше опишана мешана инфекција со вирус на инфлуенца А. Но, истражувачите не беа во можност да утврдат како тоа влијае на текот на болеста.

 

САРС-КОВ-2 И ДРУГИ ВИРУСИ

Ко-инфекција е можна

Новиот вид на коронавирус САРС-КоВ-2 може истовремено да живее во човечкото тело со други респираторни вируси, во истите клетки. Студија спроведена во Кина покажа дека вирусот на грип А е откриен заедно со новиот коронавирус во 10% од случаите, вирусот на грип Б – во 5%. Вирусите се пронајдени кај 85 лица кои починале од КОВИД-19.

Научници од Иран исто така добија слични податоци : КОВИД-19 е често придружена со инфекција со вируси на инфлуенца, параинфлуенца, адевируси. Кај деца, коинфекцијата е откриена само со метапневмовивирус. Но, научниците не дадоа одговор дали болеста била потешка или не.

Ко-инфекцијата може да влијае на текот на болеста

Кинески истражувачи спроведоа студија која покажа дека пациентите со КОВИД-19 и неговата „мешавина“ со грип починале со приближно иста веројатност. Но, други студии покажаа дека коинфекцијата може многу да влијае на текот на болеста. Податоците добиени во Вухан, и кај заразените со новиот коронавирус и со вирусот на грип Б, болеста беше потешка од просечната кај пациенти со КОВИД-19 и истоинфекција на КОВИД-19 со инфлуенца А.

 

ПРЕВЕНЦИЈАТА Е НЕОПХОДНА, НО ИМА НЕДОВОЛНО ПОДАТОЦИ

Сега научните податоци сугерираат дека е можна ко-инфекција. Може да влијае на текот на болеста и да го зголеми ризикот од смрт. Сепак, треба да се напомене дека податоците од студијата беа претежно мали, тие не ги земаа предвид пациентите кои биле вакцинирани против грип, покрај тоа, некои податоци не биле во согласност едни со други.

Затоа, оваа година треба да обрнеме посебно внимание на спречување на грип, особено на вакцинација, бидејќи текот на болести предизвикани од вируси може да доведе до сериозни последици. Бразилски истражувачи откриле дека пациентите кои биле вакцинирани против грип имаат поретки симптоми на КОВИД-19, а потребата за третман во одделот за интензивна нега е поретка.


https://health.24tv.ua


 

Leave a Reply