Не, не станува збор само за секс!


Дали знаевте дека покрај сексуалната постојат неколку видови на интимност? Проверете на што се засноваат и анализирајте каков вид интимност имате вие во вашата врска.
Интимноста во врската е нешто исклучително важно затоа што зборува за нашата длабока врска со партнерот. Врз основа на тоа, можете да кажете дали вашата врска има иднина.

За повеќето од нас, интимноста е претежно поврзана со сексот. Интимни моменти со партнерот се оние кога сме отворени за поблиски врски, галење, допирање и големи планови.
Во меѓувреме, покрај оваа интимност која ја знаеме, или физичката, постојат уште  неколку видови, за кои не би можеле да знаете и вреди да ги запознаете. Меѓу другото, зборуваме за емоционална или интелектуална интимност.

 

Физичка интимност

Желба, страст, допир – гради физичка интимност во врската. Овој вид интимност е исто така исклучително важен. Благодарение на тоа, учиме, прифаќаме и се приближуваме едни кон други. Во многу врски, овој вид на страст е почеток на успешна врска што ни дава чувство на сигурност.

 

Интелектуална интимност

Веројатно многумина од вас не слушнале за ваков вид интимност. Таа се однесува на искажување на вашите ставови, размена на мислења и работи што се важни за нас. Важен аспект тука е можноста да се слуша партнерот, бидејќи тој мора да работи во двете насоки. Кога заедно ќе донесете одредени заклучоци, ќе ги решите проблемите, постои чувство дека се приближувате.

 

Емоционална интимност

Емоционална интимност може да се создаде и со маж и, на пример, со нашата пријателка или мајка. Ако го знаете тоа чувство, кога сфаќате сè без зборови, а вашиот партнер ве разбира и чита од вашиот ум, тоа е тој вид на интимност. Без емотивна интимност, каде што две лица ги разбираат своите чувства и емоции, тешко е да се изгради трајна врска.

 

Рекреативна интимност

Обични моменти, страсти, прошетки, патувања – сè ве приближува. Ако и двајцата се чувствувате така, тогаш бидете сигурни дека ве поврзува рекреативна интимност. Обично истото се случува во врската, дури и ако немате заеднички страсти. Кој рече дека вашиот партнер нема да се „зарази” со вас, ако му покажете како супер ќе го поминете слободното време. Тоа можат да бидат заеднички прошетки, пешачење, трчање, скијање.


Само секс или не?

Ако знаете различни видови на интимност и откриете дека ништо друго не ве поврзува освен физичката, тогаш со сигурност може да кажете дека имате само секс, пишува zenskimagazin.rs.


 

Leave a Reply