Дали знаете што гледаат вашите ЌЕРКИ на социјалните мрежи? Бидете внимателни!


Гледајќи туѓи објави, тинејџерките се доведуваат себе си на чекор до смртта!

Претераното присуство на Фејсбук директно влијае на појавата на нарушувања во исхраната. Најчести и сериозни проблеми се булимија и анорексија, кои се јавуваат кај адолесцентни девојчиња на возраст меѓу 12 и 18 години, тврдат научниците од универзитетот во израелскиот град Хаифа, по истражувањето во кое учествувале скоро 300 испитаници.

Девојките незадоволни од својот изглед, почнуваат да држат исцрпувачки диети до анорексија или се прејадуваат паѓајќи во булимија. Покрај тоа, постојаната приврзаност за Фејсбук нагласува еднострано фокусирање на изгледот, навиките и однесувањето.
Затоа родителите треба што повеќе да се интересираат во содржините за кои се заинтересирани нивните ќерки на Фејсбук и на тој начин да го намалат ризикот од болести, предупредуваат експертите.

Извор: Novosti..rs


Leave a Reply