На ниво на КОВИД-19: лекарите објавија закана од нови супербактерии


Додека светот е фокусиран на борба против коронавирусот, множењето на супербактерии станува уште една поразителна закана за здравјето на луѓето.

 

Бројот на смртни случаи од инфекции предизвикани од супербактерии може да биде еден милион луѓе годишно, пишува Scince Alert.

Отпорност на бактерии

Бактериската резистенција на антибиотици не се дискутира на ист начин како КОВИД-19, бидејќи болестите што ги предизвикуваат се шират бавно и стабилно.

Но, бактериите можат да станат закана на ниво на КОВИД-19,
– убедени се научниците. 

Според CDC, скоро 3 милиони луѓе во Соединетите Држави се заразуваат со антибиотик-отпорна бактериска инфекција секоја година.

Околу 700.000 луѓе годишно умираат од овие инфекции ширум светот. Светската здравствена организација проценува дека доколку оваа стапка продолжи, околу 10 милиони луѓе би можеле да умрат од инфекции отпорни на антибиотици до 2050 година.

Стефани Стради, професор по медицина на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, додаде дека луѓето не посветуваат доволно внимание на проблемот.

За разлика од КОВИД-19, кој се појави ненадејно и избувна, кризата со супербактерии само се влошува. Ова е пандемија. Ова е глобална криза и поради КОВИД-19 ситуацијата само се влошува,
– рече Стради.

Отпорност на антибиотиците

Во јули, СЗО повика на повнимателна употреба на антибиотици кај пациенти со КОВИД-19 за да помогне во намалување на ризикот од отпорност на антибиотици.

Истражувањето спроведено во мај покажа дека од приближно 2.000 хоспитализирани пациенти со COVID-19 ширум светот, 72% примале антибиотици и само 8% имале бактериски или габични инфекции, односно користеле непотребно.

Бидејќи бактериите стануваат отпорни на антибиотици, ризикот од катастрофални последици се зголемува.

https://health.24tv.ua


Leave a Reply