На денешен ден почина Стив Џобс. Потсетување на неговите последни зборови.


Стив Џобс, основачот на „apple„ почина во својата 56та година од животот, како последица од рак на панкреас. Во моментот на неговата смрт во 2011та година, неговото богатство е проценето на 11 милијарди долари. Ова се неговите последни зборови кои ги остави за светот:

-Во очите на сите останати, мојот живот е рецепт за успех, меѓутоа на страна од работата, јас приватно уживам многу малку среќа. На самиот крај, богатството е само факт во мојот живот на кој сум навикнат.
Во овој момент, лежејќи на креветот болен и беспомошен, присеќавајќи се на сите работи од мојот живот, сфаќам дека целото мое богатство и моќ, се комплетно безначајни на прагот од смртта.

– Со пари, можеш да најмиш некој да ја вози твојата кола наместо тебе, да прави пари наместо тебе, но не можеш да платиш никој да ја носи твојата болест наместо тебе.
-Секој еден што трага, може да најде материјални работи. Но постои една работа што откако ќе биде изгубена, никогаш повторно не може да биде најдена, a тоа е животот.

– Постапувајте кон себе добро и почитувајте ги другите. Како што стануваме постари, стануваме и помудри, па полека сфаќаме дека и двата часовника, и оној од 30, и другиот од 300 долари, покажуваат исто време.
-Без разлика дали носиме ташна вредна 30 или 300 долари, количината на пари во новчаникот останува иста.
-Без разлика дали возиме кола од 30 000 или 150 000 долари, сепак ќе стигнеме на истата дестинација.
-Без разлика дали ќе пиеме вино од 10 или од 500 долари, мамурлукот ќе биде тука и ќе биде ист.
-Без разлика дали куќата во која живееме е 300 или 3000 квадрати, осаменоста е иста.

Нашата внатрешна вистинска среќа, не доаѓа од материјалните работи со кои располагаме. Без разлика дали леташ со прва или економска класа, ако авионот паѓа, и ти паѓаш со него.

Се надевам дека разбирате дека кога имате пријатели и личности со кои може во секое време искрено да разговарате, вие сте навистина среќни. 5 правила до кои ви препорачувам да се држите.

   1️⃣ Не ги учете вашите деца да бидат богати, учете ги да бидат среќни. Па така кога ќе пораснат, ќе бидат способни да ја распознаат вредноста на нештата, а не нивната цена.

   2️⃣ Јадете ја својата храна како лек, во спротивно, ќе морате да ги јадете лековите наместо храна.

   3️⃣ Тој што вистински ве сака, нема никогаш да ве напушти, дури и да има 100 добри причини да го стори тоа. Секогаш ќе наоѓа барем една за да остане.

   4️⃣ Постои огромна разлика помеѓу човечко суштество и да се биде човек.

   5️⃣ Ако сакаш да одиш брзо, оди сам. Ако сакаш да отидеш далеку, одете заедно.

Заклучок:
Шест најдобри доктори на светот се:

   1.Сонце
   2. Одмор
   3. Вежбање
   4. Здрава исхрана
   5. Самоувереност
   6. Пријатели

Вметнете ги во вашето секојдневие и со сигурност ќе уживате во вашиот долг живот. Без разлика во која доба на животот сте сега, ќе дојде ден кога завесите ќе мора да се спуштат. Сакајте ја својата фамилија, сакајте го вашиот сопружник, сакајте ги вашите пријатели.

И запаметете, сакајте ги луѓето што Бог ги пратил во вашите животи, еден ден ќе му требаат назад.


Leave a Reply