СМЕЕЊЕТО му прави 5 добри работи на организмот, а ПРВОТО е НАЈДОБРО!


Што се однесува до здравјето – смеењето е подобро од лекот!

Досегашните студии открија дека смеењето позитивно влијае на самодовербата, помнењето и концентрацијата, го намалува чувството на болка и количината на стрес во организмот.

И, што се однесува до здравјето, смеењето позитивно влијае на срцето, регулирање на хормоните, белите дробови, очите, емоциите и активната работа на нервниот систем. Кога се смееме, одеднаш излегува воздух од белите дробови и се зголемува потребата за кислород. Работата на срцето станува побрза, а крвниот притисок се зголемува, така што телото прима повеќе кислород.

Смеењето ослободува ендорфин, хормон кој ја намалува чувствителноста на болка. Кортизолот, хормон на стресот, е значително намален и со тоа ризикот од несоница, депресија и разни грижи е помал. Се верува дека смеењето делува како медитација, па и нашиот организам е посмирен.

Има силно антидепресивно својство и ги ублажува воспалителните процеси.

Извор: novosti.rs


Leave a Reply