Зошто жените имаат помала веројатност да страдаат од срцеви заболувања


Срцевите заболувања кај жените се развиваат многу подоцна и поретко отколку кај мажите. Но, биолошките причини за оваа појава се одамна непознати.

Се покажа дека интеракцијата помеѓу јајниците и системот одговорен за деноноќниот ритам на телото, го штити срцето на жените за време на стареењето.

Научниците се убедени дека резултатите од студијата ќе помогнат да се спречи развојот на кардиоваскуларни болести: терапевтски методи развиени врз основа на овие податоци ќе ги прошират биолошките придобивки.

Како се одвивала студијата 

Истражувачите откриле дека срцевите удари биле многу потешки кај мажите отколку кај жените на иста возраст. Експериментите исто така го открија влијанието на времето во денот врз сериозноста и ризикот од срцеви заболувања: срцевите удари кај мажите биле потешки за време на спиењето. Овие околности ги наведоа научниците да веруваат дека дневниот механизам може да влијае на кардиоваскуларниот систем на различни начини кај мажи и жени.

За да ја тестираат оваа верзија, истражувачите проучувале популација постари глувци со генетска мутација што го синхронизира деноноќниот механизам. Се покажа дека машките глувци со оваа мутација развиле срцеви заболувања како што стареат. А, жените немале такви болести. Клетките на машките срцеви ткива беа значително различни од таквите клетки кај жените. 

Сепак, оваа значајна предност на жените пред мажите исчезна набргу по отстранувањето на јајниците . Овој факт е јасен доказ дека хормоните на јајниците, како што е естрогенот, го штитат срцето , дури и кога е нарушен циркулаторниот механизам. 


health.24tv.ua


 

Leave a Reply