Првиот човек кој се излечи од ХИВ почина од леукемија


Првиот човек на светот излечен од ХИВ, Американецот Тимоти Реј Браун, почина од леукемија.

Ова е наведено на неговата страница на Фејсбук .

Со голема тага објавувам дека по пет месеци борба против леукемијата, Тимоти почина денес во 15 часот и 10 минути покрај мене и неговите пријатели, 
напиша неговиот партнер Тим Хофген.

Тој ги опиша последните години на човекот и разговараше за работа со истражувачи на ХИВ, лекари и активисти.

“Среќна сум што споделивме заеднички живот, но скршен сум што мојот херој сега го нема. Тим беше навистина најслаткиот човек на светот. Духот на Тим ќе живее и љубовта и поддршката од семејството и пријателите ќе ми помогнат во најтешките времиња. Сега ти си мојот ангел „Те сакам засекогаш, Тим“, рече Тим Хофген.

Браун со неговиот партнер Тим Хофман
Браун со неговиот партнер Тим Хофман / Фотографија од социјалните мрежи

Медицинска историја на „Берлинскиот пациент“

На Браун му беше дијагностицирана леукемија во 2006 година, а една година подоцна направи две трансплантации на коскена срцевина во Берлин и стана имун на ХИВ.

Тој беше дијагностициран со повторување на рак на крв во 2019 година, тој се прошири низ целото тело. На Браун не му е жал што направил трансплантација на коскена срцевина и рече дека тоа даде поттик за понатамошна работа на лекување на ХИВ.

Други случаи на опоравување од ХИВ

Во моментов, само за две лица се знае дека се целосно излекувани од ХИВ. Вториот, „пациент од Лондон“, Адам Кастилeхо, беше подложен на слична трансплантација на коскена срцевина во 2016 година.

Исто така, на крајот на 2019 година, беше пријавен трет пациент  кој бил излекуван од ХИВ , но научниците сè уште не ги објавија конечните заклучоци.


 

Leave a Reply