Најлесен начин да се одвикнете од кофеинот


Ако имате чувство дека не можете да поминете еден ден без кафе, можеби е време да престанете да го пиете. Вишокот кофеин може да предизвика здравствени проблеми како што се анксиозност и несоница.


Како да се ослободите од прекумерниот внес на кофеин?

Навиките не се менуваат преку ноќ, затоа е потребно време, но тоа е можно. Почнете да ја намалувате количината малку по малку. Ако пиете две шолји кафе во текот на утрото, ограничете се на шолја и пол. И потоа намалувајте за половина шоља секој ден.

 

Најдете си  замена

Наместо кафе, можете да почнете да пиете, на пример, чај. Исто така, би било добро во овој период, да пието повеќе вода. Таа ќе делува на детоксикација на вашиот организам и ќе ви помогне да се разбудите наутро.

Кога ќе се чувствувате уморни, застанете и одморете се, бидете нежни кон вашето тело.
Пронајдете нови рутини за себе, тоа дефинитивно ќе има позитивно влијание врз вашето ментално и физичко здравје.

Извор: novosti.rs


 

Leave a Reply