ПРВАТА ЖЕНА НА МЕСЕЧИНАТА ЌЕ СТАПНЕ ДО 2024 ГОДИНА

 

 

НАСА објави нови информации поврзани со планот Artemis, наведувајќи дека првата жена ќе стапне на Месечината во 2024 година.

НАСА планира да го спушти следниот човек на Месечината во истата мисија. Ова ќе биде прв пат да се испратат луѓе на Месечината од последната Аполо мисија во 1972 година.
„Се враќаме на Месечината за научни откритија, економски придобивки и инспирација за новата генерација истражувачи“, изјави администраторот на НАСА, Џим Бриденстин. 

Покрај испраќањето на првата жена на Месечината, планот Артемис ќе работи и на пребарување ресурси, како што е вода. Поради новите технологии за слетување, астронаутите исто така ќе можат да патуваат подалеку со цел да истражуваат нови региони на Месечината.

 

Извор: abcnews.go.com

Leave a Reply