Најдобриот музички албум на сите времиња е?

Угледниот музички магазин „Rolling Stone“, својата прва листа на 500 најдобри албуми во светот, ја објави во 2003 година, но, како што и самите истакнаа, таквиот список никогаш не може да биде конечен, па го надополнија во 2012 година, а деновиве објавија и нова верзија.

Додадоа некои нови изведувачи, па така на списокот се најдоа 86 албуми снимени овој век (од 1 јануари 2001 година наваму), а на него има и 154 албуми кои не се најдоа на листите од 2003 и 2012 година.

Списокот се заснова на гласовите на музичари, критичари и други луѓе од музичката индустрија.

Албумот на Marvin Gaye, од 1971 година What’s Going On се најде на првото место.
Насловната песна, патем, е создадена како реакција на полициската бруталност (што беше една од главните теми и оваа година).

Во мај 1969 година, пејачот на Four Tops, Renaldo “Obie” Beson бил сведок на бруталното однесување на полицијата кон луѓето кои протестирале против војната во Виетнам и потоа ја напишал песната What’s Going On. Неговиот бенд одбил да ја изведува песната, па тој му ја понудил на Marvin Gaye, и тоа додека заедно игрлале голф.


Ова е листата на најдобрите 10 албуми, според Rolling Stone магазинот:

  1. Lauryn Hill, The Miseducation of Lauryn Hill, 1998.
  2. Bob Dylan, Blood on the Tracks, 1975. 
  3. Prince and the Revolution, Purple Rain, 1984. 
  4. Fleetwood Mac, Rumors, 1977. 
  5. Nirvana, Nevermind, 1991. 
  6. The Beatles, Abbey Road, 1969. 
  7. Stevie Wonder, Songs in the Key of Life, 1976. 
  8. Joni Mitchell, Blue, 1971. 
  9. The Beach Boys, Pet Sounds, 1966. 
  10. Marvin Gaye, What’s Going On, 1971. 

Извор: Index.hr

Leave a Reply