Музиката на Моцарт лечи епилепсија?

Пронајден нов начин за намалување на фреквенцијата на епилептични напади. Се покажа дека редовното слушање музика на пијано на Моцарт може да помогне во ова.

Овие заклучоци беа направени од канадски невролози од Универзитетот за истражување. Според Нов Атлас , хипотезата на научниците е експериментално потврдена.

Како е спроведена студијата 

Во студијата учествувале 13 лица со епилепсија. Тие беа поделени во две групи, од кои шест месеци преслушуваа една од двете снимки: Соната за две пијана во Д-дур, или неговиот вештачки создадена мелодија,  лишена од хармонија.

Еден дел од волонтерите го слушаа Моцарт секој ден во текот на првите три месеци, а потоа се префрлија на вештачки создадена мелодија; другиот дел, обратно, слушаше вештачки создадена мелодија три месеци по ред, а потоа се префрли на Моцарт.

Двете групи продолжија да земаат лекови. Тие исто така воделе дневници во кои забележале број на напади.

Како музиката влијае на епилептичните напади 

Се испостави дека додека го слушале Моцарт, членовите на групата забележале помалку напади – методот работел дури и во тешки случаи. Според тимот, музиката на Моцарт навистина помага, но досега тие не знаат точно како – механизмот на влијание треба да се разјасни во понатамошните истражувања.

https://health.24tv.ua/muzika-motsarta-likuye-epilepsiyu-novini-zdorovya_n1416354

Leave a Reply