Во кој период од денот треба да јадете за да ги намалите телесните масни наслаги

Мали промени во времето на појадок и вечера помагаат да се намалат масните наслаги. Ова го забрзува распаѓањето на масното ткиво дури за двапати.

Истражувачите од Универзитетот во Сари анализирале 10-неделна „диета ограничена на време“ (форма на наизменично постење).

Учесниците волонтери беа поделени во две групи. Членовите на едниот од нив појадуваа 90 минути подоцна и вечераа 90 минути порано, другите јадеа како и обично.

За разлика од претходните студии во оваа област, од учесниците не беше побарано да следат строга диета, тие можеа слободно да јадат количина како и вообичаено но одредена храна. Ова им помогна на истражувачите да проценат дали е лесно да се следи таквата диета во секојдневниот живот.

Времето на јадење влијае на таложење на маснотии 

Истражувачите откриле дека промената на времето на диета предизвикала, во просек, двојно поголема загуба на маснотии во телото отколку во втората група . 

Оние учесници кои го сменија времето на оброк, конзумираа помалку храна воопшто отколку другата група. Резултатот беше потврден со одговорите во прашалниците – 57% забележаа намалување на апетитот, намалена способност за јадење или намалени закуски (особено навечер). 

Научниците планираат да ги искористат овие прелиминарни откритија за да развијат поголеми студии за исхрана ограничена на време.

https://health.24tv.ua/koli-yisti-shhob-zmenshiti-zhirovi-vidkladennya-novini-zdorovya_n1410071

Leave a Reply