Што вели науката за правилото „5 секунди“?

Науката конечно ни даде одговорот на прашањето, дали „правилото од пет секунди“ е вистина или мит.

Сигурно сте слушнале за ова правило – кога храната ќе падне на подот, имаме пет секунди да ја земеме, бидејќи бактериите сè уште не ја „нападнале“.
Но, дали е тоа навистина точно? За жал, НЕ Е и еве зошто.

Ентони Хилтон, математичар кој спроведе истражување на оваа тема, вели дека иако можноста за инфекција е мала ако ja јадете храната што паднала на подот, побезбедно е истата да ја фрлите и тоа од повеќе причини.

Прво, влажната и леплива храна како тестенини и слатки веднаш привлекуваат безброј бактерии, кои секако не треба да ги внесувате во организмот.

Втората причина што тој Ентони Хилтон е видот на подот. Многу луѓе мислат дека теписите кријат многу повеќе бактерии и нечистотија, па затоа ако им падне храна врз нив, не сакаат да ја јадат, но, според Хилтон, ламинатот и плочките се многу полоша површина и на нив има повеќе бактерии.

Научниците предупредуваат дека подот не е единствената површина од која треба да се плашиме. Сите кујнски површини се полни со бактерии и треба редовно да се чистат, но најголем „непријател“ ни се рацете, кои секогаш треба да ги миеме пред да конзумираме храна.Извор: telegraf.rsLeave a Reply