Најпознатиот психијатар на светот со една реченица ги открива ГЛУПАВИТЕ ЛУЃЕ! Еве како!

Сигмунд Фројд, најпознатиот психијатар и татко на психоанализата, ни остави генијални мудрости и изреки за сите времиња. Меѓу нив, е и лекцијата која секој треба да ја запамти – како да ги препознаете глупави луѓе!

Легендарниот психијатар многу брзо ја открил човечката глупост, а како и вие да ја  откриете, па тој вели, со една единствена реченица: – Првиот знак на човечката глупост е целосното отсуство на срам – изјавил Фројд.

Значи, кога ќе се најдете во ситуација кога се срамите од туѓото однесување или нивните изјави или сте изненадени од некои луди постапки – веднаш знаете со кого си имате работа.

Ако не ве ценат, не се докажувајте – бидете она што сте! Проблемот не е кај вас, туку во нив. Затоа, не ги спуштајте своите критериуми и не го правете она што тие го сакаат. Верувајте дека тие во одреден момент ќе ве искористат, бидејќи такви се луѓето. Кога ќе им дадете еден прст – тие ќе ви ја земаат целата рака.

На крајот, поради сè, тие повеќе нема да ве ценат, па сè што сте направиле и сте поминале, ќе биде залудно. Ако не ве ценат, немојте да се докажувате – бидете она што сте. Не ја намалувајте цената на вашето достоинство за да стекнете доверба, зошто верувајте, вие секако нема да ја добиете.

Ако не ви веруваат – немојте да им докажувате и не се оправувајте за тоа што правите, како правите, зошто тоа го правите.  Кога не сакаат да ви веруваат – нема. Тоа ќе го искористат за некои лоши намери. Доволно е да останете верни самите на себе и покрај сè и ќе видите како работите по некое време сами ќе се сменат. Но, не очекувајте да се сменат  преку ноќ.

Вистинските луѓе порано или подоцна ќе ја откријат вашата вредност. Кога ќе најдете такви луѓе, држете ги како капка вода во вашата дланка и игнорирајте ги другите. Вашите очи нема веднаш да ја забележат вредноста на таквите луѓе, но откако ќе ги препознаете, не дозволувајте ништо да ве тргне од нив. Кога ќе станете најдобрата верзија за себе тогаш ќе се појават луѓе чие присуство ќе стане вистинска авантура во вашите дружења. Тогаш вашиот заеднички живот ќе стане она што отсекогаш сте го посакувале.

 

Leave a Reply