Поради стравот од „ЧИПУВАЊЕ„: Кина развива вакцина против КОВИД-19 во форма на спреј

 Кинески научници објавија дозвола за спроведување на клинички испитувања на вакцината од COVID-19 во форма на спреј за нос.

Ова е прва ваква вакцина одобрена во Кина за испитувања врз луѓе, велат  авторите.

Вакцина против коронавирус во форма на спреј

Лекот е развиен во Државната клучна лабораторија за нови заразни болести на Факултетот за микробиологија на Универзитетот во Хонг Конг во соработка со универзитетот Ксиамен и биолошката аптека од Пекинг Вантаи.

Во соопштението на Универзитетот во Хонг Конг се вели дека програмата за истражување на вакцината е одобрена и поддржана во Кина и е избрана од пет технологии за вакцинација за понатамошна проценка на кинеското Министерство за наука и технологија.

Претходно, портпаролката на кинеското Министерство за надворешни работи, Хуа Чунинг, на брифинг објави дека кинеските фармацевтски компании развиле девет вакцини против коронавирус, кои се во клинички испитувања.

Како напредува производството на вакцина за коронавирус?

Сега има неколку вакцини кои покажаа најдобри резултати 

  • три вакцини произведени во Кина;
  • Вакцина Модерна;
  • вакцина од германските производители BioNTech, Fosun Pharma и Pfizer;
  • Руска вакцина (но научна публикација за нејзината ефикасност е критикувана од научници од различни земји);
  • Оксфорд вакцина од AstraZeneca (моментално го суспендираше испитувањето поради нејасни несакани ефекти).

    Извор: health.24tv.ua

Leave a Reply