Омилена мета на крадците: Овие автомобили најмногу се крадат

Според извештајот на Генералното здружение на германската осигурителна
индустрија, минатата година биле пријавени 14.229 украдени автомобили со каско
осигурување.
Штетата е околу 280 милиони евра, најпопуларни се џиповите, а интересно е што
голфовите не е ни во првите десет.
Но, затоа на листата се наоѓаат

BMW X6 2. генерација,

Land Rover Velar 1. генерација,

Mazda CX-5 2. генерација,

Lexus CT200 1. генерација,

Toyota Prius + 1. генерација,

Land Rover Range Rover 3. генерација,

Lexus NX 1. генерација,

Renault Talisman 1. генерација,

Toyota GT86 1. генерација и

Toyota RAV4 4. генерација.

Извештајот покажува дека помалку се крадат новите автомобили, а повеќе
автомобилите стари меѓу две и три години. Причината за ова, според експертите, е
претпоставката дека многу понови модели нудат подобра заштита од кражба. За
возачите на автомобили, исто така, постои позитивен тренд, а тоа е дека бројот на
кражби на автомобили во Германија е намален во 2019 година.
Извор: vecernji.hr

Leave a Reply