Од корона паѓа косата! Постои само 1 начин да се излечи

Иако Ковид-19 првенствено е респираторна болест, многу други специјалитети се загрижени за големиот број симптоми и заболувања што се јавуваат во другите делови на телото.
Оттука и создавањето на бази со податоци на пациенти кај кои се појавуваат такви симптоми, а еден од нив е Дерматолошкиот регистар КОВИД-19. Во него веќе се евидентирани 1000 случаи од 38 земји со разни проблеми на кожата. Меѓу нив, има сè повеќе од оние кои се жалат на опаѓање на косата по закрепнувањето од оваа болест.
“Овие последици се јавуваат после тежок физиолошки стрес што го прекинува нормалниот циклус на раст на косата. Оваа состојба се нарекува телоген ефлувиум и може да биде предизвикана од разни болести како маларија или туберкулоза”, објаснува д-р Амеш Адаља од Центарот Џонсон Хопкинс во Мериленд.
Значи, тука не станува збор за вообичаените стресни ситуации што ги доживуваме секој ден. Во прашање е силен физиолошки стрес, кој може да биде предизвикан од тешка операција или голема инфекција. Слично нешто може да се случи по сериозен психолошки стрес поради драматични настани или загуба на блиска личност.
Очигледно е дека Ковид-19 спаѓа во категоријата сериозни болести, а со долгорочна висока температура и ослободување на големи дози на хормонот кортизол, јасно е дека сето ова ќе има влијание врз структурата на косата.
Покрај тоа, целата ситуација предизвикана од коронавирусот, како што се финансиските проблеми, губењето на најблиските и грижата за децата, дополнително го зголемува стресот и тоа над сите вообичаени граници.
Телоген ефлувиум може да трае и до шест месеци. Покрај тоа што пациентите треба да бидат многу трпеливи, тие можат да нанесат и раствор на миноксидил, кој ќе го поттикне повторното растење на косата.

Извор: espreso.rs

Leave a Reply