Богатството на Elon Musk надмина 100 Милијарди долари

Богатството на Американскиот бизнисмен Elon Musk, кој е на чело на „Tesla“ и „SpaceX“, за прв пат надмина 100 милијарди долари.

Забележано е дека зголемувањето на богатството на бизнисменот се должи на растот на акциите на Tesla, компанија која произведува електрични автомобили, соларни панели и системи за складирање на енергија.

Забележано е дека минатата недела вредноста на една акција на Tesla, која пред една година се проценуваше на 260 долари, се искачи на 2.000 американски долари, а на 27 август – на 2.100 американски долари. Ова му овозможи на Musk да го заземе четвртото место на ранг листата на Блумберг.

Првото место го држи шефот на корпорацијата Амазон, Jeff Bezos, кој има капитал од 202 милијарди долари, второто е еден од основачите на „Мајкрософт“, Bill Gates, чие богатство се проценува на 124 милијарди долари, на третото е шефот на Фејсбук, Mark Zuckerberg (115 милијарди долари)

Leave a Reply