Зошто децата се скриени преносители на коронавирусот. Ново научно истражување.

Во најголемата студија до денес кај деца со КОВИД-19, научниците го испитале нивното вирусно оптоварување, имунолошкиот одговор и „хиперинфламацијата“. Се испостави дека помладата генерација е инфицирана барем толку често колку и возрасните и игра многу поголема улога во ширењето на КОВИД-19 отколку што се сметаше до сега. Исто така, научниците сугерираат дека враќањето во градинките и училиштата може да доведе до нов бран на болеста. Вклучувајќи ги и потешките меѓу самите деца.

Студијата беше спроведена од специјалисти во Општата болница во Масачусетс ( МГХ ) и Детска болница во Масачусетс ( MGHfC ). Резултатите се објавени во Списанието за педијатрија.

Студијата опфатила 192 деца на возраст од 0-22 години. 49 деца биле  тестирани позитивни за САРС-КоВ-2. Уште 18 деца подоцна биле дијагностицирани со болест поврзана со инфекција со КОВИД-19.

Студијата покажала дека на дишните патишта на заразени деца се наоѓа многу поголема содржина на вирусни честички (исто вирусно оптоварување) отколку кај возрасни хоспитализирани во единици за интензивна нега кои биле третирани на КОВИД-19.

Телото на децата произведува особено голем број на вирусни честички во првите два дена по инфекцијата.

Ризикот од инфекција кај други луѓе е многу поголем со поголемо вирусно оптоварување на пациентот. Друг проблем е што кога децата развиваат симптоми типични за КОВИД-19 , како што се треска, течење на носот и кашлица, честопати се греши со други вообичаени детски болести, како што се грип или обична настинка. Ова особено го отежнува моментот да се направи точна дијагноза на КОВИД-19, а во исто време да се заштитат другите од младиот носител на вирусот.

Заедно со вирусното оптоварување, истражувачите го проучувале бројот на рецептори преку кои коронавирусниот патоген влегува во човечкото тело. Покрај тоа, научниците испитувале антитела на здрави деца, деца со акутен COVID-19 и помал број на деца со мултисистемски воспалителен синдром .

Наодите укажуваат на долг пат кон повторно отворање училишта, градинки и други места каде што децата се во групи и тесно комуницираат едни со други и со наставниците и другиот персонал, забележуваат истражувачите.

Како што се испостави, децата воопшто не се по отпорни од оваа инфекција, како што многумина веруваат. Исто така, сериозноста на нивните симптоми не е во корелација со колку долго биле во контакт со друг пациент пред инфекцијата и со текот на самата инфекција.

Истражувачите забележуваат дека иако децата во повеќето случаи не се разболуваат со КОВИД-19 толку сериозно како и возрасните, како асимптоматски носители или носители со благи симптоми кои одат на училиште, тие можат добро да ја соберат и да ја шират инфекцијата во периодот есен-зима што следува и да го донесат вирусот во нивните домови од градинките и училиштата.

Ова е важна информација за семејствата од одредени социо-економски групи кои се најтешко погодени од пандемијата, заклучуваат истражувачите. Покрај тоа, важно е да се земат предвид ваквите податоци за семејствата во кои неколку генерации живеат под еден покрив.

Враќање во градинки и училишта

Педијатрите постојано одговараат на прашањата на родителите за тоа колку е безбедно децата да се вратат на училиште и во градинка. Според експертите, многу зависи од тоа какви чекори преземаат училиштата за заштита на децата, наставниците и вработените. 30-те коавтори на оваа студија сега ги советуваат училиштата да не се потпираат на основните симптоми т.е. телесната температура или на мониторинг на симптоми за откривање на САРС-КоВ-2 во училишен амбиент.

Истражувачите ја потенцираат важноста на мерките за контрола на ширењето на инфекцијата, како што се социјалното растојание, универзална употреба на маски (ако е можно), внимателно миење на рацете и комбинација на учење од далечина.

Покрај тоа, безбедно враќање на училиште не е можно без редовно и тековно скринирање на сите ученици за САРС-КоВ-2 со навремено известување за резултатите.

Leave a Reply