Згрутчување на крвта е пронајдено кај сите луѓе кои починале од коронавирус

Истражувањата покажаа дека секое лице кое умира по инфекција со коронавирус има јасни знаци на тромбоза. И ова уште еднаш ја потенцира важноста на употреба на антикоагуланси во третманот на СОВИД-19.

Ова го изјави специјалистот за заразни болести во Империал колеџ во Лондон, професорот Graham Cooke, пишува  Дејли Меил . 

Tој ги анализирал резултатите од обдукцијата на пациенти кои починале од коронавирус. Резултатите покажале дека сите починати имале тромбоза до одреден степен.

Сепак, згрутчувањето на крвта не било секогаш водечка причина за смрт, но резултатите, кои сè уште не се официјално објавени во научни трудови, ја потврдуваат теоријата дека KОВИД-19 предизвикува сериозни васкуларни компликации.

Иако коронавирусот се смета за респираторно заболување кое ги напаѓа белите дробови, во тешки случаи може да оштети и други органи. Не е прв пат згрутчувањето на крвта да се забележи како една од неочекуваните компликации на СОВИД-19, за подоцна да се започне антикоагулантните испитувања за третман на пациенти со коронавирус.

Како тоа ќе им помогне на луѓето

Новата студија на британски научник покажува дека антикоагуланси треба да ги земаат пациенти со тежок коронавирус. И, исто така, треба да поминат низ редовни тестови на крвта за да се процени нивото на коагулација.

извор

Leave a Reply