Волонтери на кои се тестира вакцина против коронавирус се пожалиле на главоболка и покачена температура

Универзитетот Сеченовски објави за здравствената состојба на волонтерите кај кои се тестира вакцина против коронавирус . Првите 18 лица ја примиле вакцината на 18 јуни.

„Во првите часови, некои од волонтерите покажаа реакции по вакцинирањето – зголемување на температурата, главоболка и сл., Кои се намалија независно или тотално исчезнаа во рок од 24 часа“, велат Интерфакс во прес-службата на универзитетот.

Според Елена Смолјарчук, директорка на Центарот за клиничка студија на лекови на универзитетот Сеченов, одговорот на вакцинацијата кај луѓето бил стандарден, а сега сите учесници во студијата веќе се чувствуваат добро. Денес – 23 јуни беа вакцинирани уште 20 волонтери.

Универзитетот истакна дека волонтерите во моментот на студијата се сместени во коморите на Научниот и практичен центар за интервентна кардиоангиологија за да се минимизира ризикот од надворешна инфекција со инфекција со коронавирус. Сите контакти со други лица се исклучени за нив. Тие ќе можат да се вратат во вообичаениот начин на живот 28 дена по вакцинирањето. Лекарите ќе го следат здравјето на волонтерите уште 6 месеци.

Извор