Луѓето кои намерно ги игнорираат мерките против ширење на коронавирусот се склони кон психопатија (студија)

 

Пандемијата го смени однесувањето во јавност на многу луѓе, но секогаш има исклучоци. Излегува дека луѓето кои намерно ги игнорираат правилата за безбедност за време на карантинот имаат високи стапки на психопатија.

Ова го изјавија научници од колеџот Витман, пишува psyarxiv .

На почетокот на пандемијата, медиумите известуваа за луѓе кои ги одбиваа сите совети за социјална оддалеченост и други мерки на заштита. Вклучувајќи постојани изјави дека некој намерно кашлал и плукал во толпа луѓе или ги лижел рачките на вратите. Може да има цела низа причини за ваквото однесување, а карактеристиките на личноста треба да играат барем мала улога во ова, велат научниците. Покрај тоа, сите претходни студии покажале дека луѓето со изразен  (нарцизам, Макијавелијанизам и психопатија) честопати го ризикуваат нивното здравје.

Луѓето склони кон психопатија имаат поголема веројатност да ги игнорираат здравствените мерки за заштита и правила.

502 луѓе учествувале во истражувањето. Психолозите прво ги тестирале нивните лични квалитети, а потоа побарале да кажат колку се придржуваат кон социјалната дистанца и другите препораки.

Повеќето од учесниците одговориле дека прават сé за да се заштитат себеси и другите. Но, некои признале дека ги игнорираат сите совети. Тоа била онаа група на луѓе кои покажале најмногу психопатски индикатори: невротизам, смиреност и инхибиција. Овие луѓе исто така тврделе дека доколку им биде дијагностициран КОВИД-19, тие намерно би можеле да предизвикаат инфекција на другите, велат истражувачите. 

Резултатите од студијата изгледаат опасни, но тоа не значи дека вирусот се шири „само поради неодговорни и невнимателни луѓе“. Потребна е дополнителна работа, бидејќи корелациите често се мали, а научните дефиниции за карактеристиките на личноста не секогаш дозволуваат да ги судиме секојдневните навики.

извор