Научници пронашле начин да се запре метастазата на рак на дојка

Третманот има за цел да блокира два гена, од кои секој влијае на растот и метастази на тумор на дојка. Резултатите од претклиничките студии се успешни, а тимот веќе аплицираше за човечки испитувања.

Тим на американски научници од Tulane University го проучувале ефектот на гените Rab27a и TRAF3IP2 врз прогресијата на малигнитет. Резултатите покажуваат дека нивното блокирање довело до намалување на растот на туморот и го запрело ширењето на метастази, пишува Science Daily.

Експериментите биле извршени на глувци со троен-негативен карцином на дојка, кој се смета за најагресивна форма на карцином на дојка. Жените со оваа дијагноза имаат лоша прогноза и мали шанси за преживување. Блокирањето на кој било од гените доведува до позитивен ефект, но блокирањето на TRAF3IP2 дал нај моќен резултат.

Неверојатни резултати

  • Блокирањето на Rab27a го намали растот на туморот , но глувците сепак покажале знаци на метастази кога малигните клетки од фокусниот тумор се преселиле во други делови на телото.
  • Сепак, блокирањето на TRAF3IP2 целосно ја прекинала метастазата на туморот една година по третманот . Покрај тоа, терапијата ја намалила големината на туморите на минимум.

Работата со генот TRAF3IP2 го спречува растот и ширењето на туморите и истовремено запира прогресија на болеста,
велат авторите на студијата.

Тестирањето на TRAF3IP2 како нова терапевтска цел треба да биде тестирано наскоро во клиничките испитувања. Научниците веќе се пријавиле во ФДА за дозвола.

Авторите исто така споменуваат дека TRAF3IP2 има потенцијал за лекување на тумори на мозокот .

Тим од Универзитетот во Мисури открил дека интеракцијата со генот TRAF3IP2 може да го запре растот на глиобластом, за што третманот во моментов е многу ограничен.


ИЗВОР