Шпанија планира да ја отвори туристичката сезона на крајот на јуни

Шпанските одморалишта може да бидат отворени за странски туристи кон крајот на јуни. Напиша Ројтерс . Според агенцијата, до тогаш земјата ќе го укине двонеделниот карантин за оние што влегуваат во државата.

Како што истакна шпанскиот министер за транспорт, Хозе Луис Абалос, не е важно само да се отвори земјата за туристите, туку и да се направи атрактивна во однос на безбедноста за здравјето.

Се очекува постепено да се олеснат ограничувањата поврзани со ширењето на коронавирусот во земјата. Но, засега, според Абалос, Шпанија не може да им дозволи на странците да влегуваат во земјата, додека нејзините сопствени граѓани се ограничени во движењето.

На почетокот на појавата на коронавирус во Европа, Шпанија беше една од најпогодените земји. Во Италија се разви тешка епидемиолошка состојба, но сега значително се подобри и во двете држави. Во Италија, тие исто така рекоа дека се подготвени да ја започнат туристичката сезона во јуни.

Во Шпанија, изминатиот ден се регистрирани 59 смртни случаи од коронавирус. Втор ден, оваа бројка не надминува сто луѓе. За целата пандемија во Шпанија се регистрирани повеќе од 231 илјади инфекции, во Италија – 225,8 илјади. Стапката на смртност од инфекција во Шпанија е една од највисоките во Европа: 27,7 илјади луѓе.

извор

Leave a Reply