Предвиден точниот датум за крај на пандемијата во Македонија и други земји во светот според прецизен математички модул на експертите од еден Сингапурски универзитет за технологија

Експертите од Сингапурскиот универзитет за технологија и дизајн (СУТД) предвидоа крај на епидемијата на коронавирус во Македонија и други земји, врз основа на статистичка анализа.

Според нивниот  извештај ,  ситуацијата со ширењето на вирусот во Македонија ќе се подобри за 97% на 13 Мај 2020 , за 99% до 22 мај, а конечно пандемијата ќе заврши на 16 ти јуни.

Во исто време, „ПИКОТ“, според експертите од Сингапур, веќе бил во Македонија –  се случил на 16 април.

За да го пресметаат ова предвидување, истражувачите на СУТД ги проучувале податоците од 131 земја и користеле математички модел за ширење на инфекцијата со коронавирус, со што се зема предвид динамиката на заразените и оздравените.

Експертите исто така објавија дека во САД, појавата на коронавирус ќе заврши на 5 септември, Велика Британија – 20 август, Германија – 5 август, во Франција – 8 август, во Италија – 30 август и во Русија – 19 август, во Грција – 11 Јули, во Хрватска – 15 Јуни, во Србија 23 Август

Ако се земеме светскиот просек, пандемијата во светот ќе заврши на 27 Ноември.


Сепак, авторите на студијата НАПОМЕНАА дека какви било прогнози треба да се третираат со претпазливост и предупредуваат на опасност од „прекумерен оптимизам“.

За информации за другите земји и извор на податоците повеќе ТУКА

 

Leave a Reply